top of page

Varför Mat, Inte Alltid Räcker Till

När vi tänker på näring, är det naturligt att först och främst tänka på mat. Mat är trots allt vår primära källa till energi och de näringsämnen vi behöver för att fungera. Men ibland kan mat ensamt inte tillgodose alla våra näringsbehov, särskilt för idrottare och de som lever mycket aktiva livsstilar.


Här är några anledningar till varför enbart mat inte alltid räcker:

  1. Ökad Näringsbehov: Idrottare och fysiskt aktiva individer har ofta högre näringsbehov än genomsnittspersonen. Intensiv träning ökar behovet av energi och näringsämnen som proteiner, vitaminer och mineraler. Att bekämpa oxidativ stress i kombination med en stressig vardag är ingen enkel ekvation. Även om en välbalanserad kost kan tillhandahålla dessa näringsämnen, kan det vara svårt att få i sig tillräckligt mycket genom maten ensam, särskilt under perioder av hård träning.

  2. Begränsad Näringsinnehåll: Även om mat är vår huvudsakliga källa till näringsämnen, kan näringsinnehållet i maten variera beroende på en rad faktorer, inklusive jordens kvalitet, hur maten lagras och tillagas, och matens mognadsgrad vid skörd. Detta kan betyda att även om du äter en näringsrik kost, får du kanske inte i dig alla de näringsämnen du behöver.

  3. Specifika Kostbehov: Vissa individer kan ha specifika kostbehov eller begränsningar som gör det svårt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen genom maten ensam. Detta kan inkludera personer med matallergier eller intoleranser, vegetarianer eller veganer, eller de med specifika medicinska tillstånd.

  4. Snabb Återhämtning: Efter intensiv träning behöver kroppen snabbt återställa sina energilager och reparera och bygga upp muskelvävnad. Även om mat kan bidra till denna återhämtning, kan kosttillskott som proteinpulver och återhämtningsdrycker ge en snabb, bekväm och ofta nödvändig källa till viktiga näringsämnen.

  5. Stress och Näringsupptag i Tarmen: Stress kan ha en betydande inverkan på kroppens förmåga att ta upp näringsämnen i tarmen. När vi är stressade, aktiveras kroppens "fight or flight"-respons, vilket leder till en rad fysiologiska förändringar. En av dessa förändringar är en minskning av blodflödet till matsmältningssystemet, vilket kan påverka förmågan att effektivt bryta ner och absorbera näringsämnen från maten vi äter. Dessutom kan kronisk stress påverka balansen av bakterier i tarmen, vilket också kan påverka näringsupptaget. Detta understryker vikten av stresshantering som en del av en övergripande hälsosam livsstil.

Grönsaker, Frukter och Bär är en viktig källa till vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, men det finns en växande oro över att kvaliteten på dessa livsmedel minskar. En av de största orsakerna till detta är förändringar i jordkvaliteten, ökad använding av bekämpningsmedel och hantering.

Jorden spelar en avgörande roll i att tillhandahålla näringsämnen till växter. När växter växer, absorberar de mineraler från jorden, vilket hjälper dem att producera de näringsämnen vi behöver. Men om jorden saknar dessa mineraler, kan växterna inte producera dessa näringsämnen i tillräckliga mängder.

Det finns flera faktorer som bidrar till minskad jordkvalitet:

  1. Intensivt jordbruk: Moderna jordbruksmetoder tenderar att fokusera på att maximera avkastningen, ofta på bekostnad av jordens hälsa. Intensivt jordbruk kan utarma jorden på viktiga näringsämnen, vilket gör det svårare för växter att producera näringsrika livsmedel.

  2. Användning av konstgödsel: Medan konstgödsel kan hjälpa till att öka avkastningen, tillhandahåller de ofta bara ett begränsat antal näringsämnen. Detta kan leda till obalanser i jordens näringsinnehåll, vilket kan påverka växternas näringsinnehåll.

  3. Jorderosion: Jorderosion, orsakad av faktorer som överanvändning och klimatförändringar, kan leda till förlust av den mest näringsrika delen av jorden, vilket minskar dess förmåga att stödja växtliv.


Jag har gjort ett flödesschema av antioxidanter och hjälpsamma ämnen, för att du ska få lite kontroll på vad du behöver extra av när du idrottar eller lever aktivt. Det vill säga utöver ditt basintag.

Observera att detta inte är ett komplett schema på långa vägar och vi kan diskutera dessa ämnen ytterligare. Jag har medvetet uteslutit många vitaminer och mineraler samt makronutrienter. Den listan är betydligt längre.
Hoppas att detta kan bidra till en nyfikenhet och ny kunskap.


/ Martin Brinde

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page