top of page

De "Bästa" Tillskotten för en Keto-Diet

Utan att behöva ranka dessa tillskott, har jag gått på följande kriterier när jag valt ut listan för "Bästa". Risk/Reward, Tillgänglighet, Pris, och Forskning.MCT-olja

MCT-olja, eller medium-chain triglycerides, är ett fett som lätt omvandlas till ketoner av kroppen. Det är ett utmärkt tillskott för att snabbt öka energin och stödja ketonnivåerna i blodet. MCT-olja kan blandas i kaffe, smoothies eller yoghurt för en energiboost. Det är lätt att hitta MCT-olja online från pålitliga källor.

MCT:er går direkt till din lever, där de kan användas som en omedelbar energikälla eller omvandlas till ketoner.


Kreatin Monohydrat

Kreatin monohydrat är ett av de mest forskade och beprövade tillskotten på marknaden, särskilt när det gäller att öka muskelstyrka och total arbetskapacitet under intensiv träning. Det fungerar genom att öka tillgängligheten av adenosintrifosfat (ATP), som är den primära energikällan för muskelkontraktioner. När du tränar, särskilt under korta och intensiva pass, använder dina muskler ATP, och nivåerna av ATP kan snabbt minska. Kreatin hjälper till att återställa dessa ATP-nivåer, vilket gör att du kan träna hårdare och längre.

Förutom dess muskelstärkande fördelar har kreatin monohydrat också visat sig ha positiva effekter på kognitiv funktion. Detta är särskilt intressant för personer som följer en ketogen diet, eftersom ketos också har associerats med förbättrad hjärnhälsa och kognitiv funktion. Kreatin kan bidra till att förbättra hjärnans energimetabolism, vilket kan leda till förbättrad mental klarhet, koncentration och minne. Läs mer om Kreatin i detta blogginlägget


Koffein


Koffein är känt för sina prestationshöjande och fettförbrännande egenskaper. En kopp kaffe kan inte bara ge dig en energikick utan också hjälpa till att öka fettförbränningen, vilket är en bonus när du är på en ketogen diet. Det har även visat underlätta för ATP produktion och mitokondriell funktion. Koffein är inte vätskedrivande på det sätt som man tidigare trott. Intas koffein i naturliga former som kaffe och te kan man tillgodose sig den vätskan i sitt dagliga vätskeintag. Stora doser koffein i syntetisk form ger dock en annan bild och är svårare att bedöma. "Compounds in coffee may have anti-obesity properties"


Salt!

En av de främsta fördelarna med att tillföra extra salt till en ketogen diet är att det hjälper till att balansera elektrolyterna i kroppen. Elektrolyter är mineraler som bär en elektrisk laddning och är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive reglering av vätskebalansen, nervsignalering och muskelkontraktioner. När man börjar med en ketogen diet kan man uppleva det som kallas för "keto-flu", vilket delvis kan bero på en obalans i elektrolyterna. Symptom på keto-flu inkluderar trötthet, huvudvärk, yrsel och irritabilitet. Genom att öka saltintaget kan man hjälpa till att förebygga dessa symptom.


Dessutom kan salt förbättra träningseffekten för de som är på en ketogen diet. Under träning förlorar kroppen inte bara vatten utan också salt genom svett. För att undvika minskad prestation och muskelkramp är det viktigt att ersätta detta förlorade salt.


Bikarbonat


Baserat på en omfattande granskning och kritisk analys av litteraturen gällande effekterna av bikarbonattillskott på träningsprestation, genomförd av experter inom området och utvalda medlemmar av International Society of Sports Nutrition (ISSN), representerar följande slutsatser den officiella ståndpunkten.

(doser från 0,2 till 0,5 g/kg) förbättrar prestationen i aktiviteter som kräver muskulär uthållighet, olika kampsporter, inklusive boxning, judo, karate, taekwondo och brottning, samt i högintensiv cykling, löpning, simning och rodd. De ergogena effekterna av natriumbikarbonat är mest etablerade för träningsuppgifter med hög intensitet som varar mellan 30 sekunder och 12 minuter. Bikarbonat förbättrar träningsprestationen hos både män och kvinnor.


Beta-alanin


Beta-alanin är en icke-essentiell aminosyra som används av kroppen för att producera karnosin, ett dipeptid som hjälper till att stabilisera muskelns pH-värde genom att buffra vätejoner som produceras under anaerob metabolism. För de som följer en ketogen diet och engagerar sig i högintensiv träning kan beta-alanin vara särskilt fördelaktigt eftersom det kan hjälpa till att förlänga tiden en person kan utföra vid hög intensitet innan trötthet inträffar.

Beta-alanin kan också minska muskeltrötthet och förbättra total arbetskapacitet, vilket gör det till ett populärt tillskott bland idrottare och de som regelbundet deltar i anaerob träning.


Slutligen

Jag kan göra denna listan hur lång som helst. Det finns en uppsjö av tillskott som främjar ditt välmående, speciellt om du lider brist på viktiga vitaminer och mineraler. Det i sin tur skapar obalanser i din hormonella och en"z"ymatiska profil och i din tarmflora, systemisk inflammation och sen är det utförsbacke hela vägen in i väggen av metaboliska sjukdomar.


MEN!


Generellt brukar jag säga att: OAVSETT om du lagt en grund med riktig kunskap om vad en bra kost är för DIG. Beroende på hur metaboliskt flexibel DU är etc, Vilka träningsmetoder DU bäst kan anpassa dig efter, inklusive volym, intensitet, teknik. Sömn och stresshantering, sociala interaktioner.


Så kan tillskott av dessa ämnen ändå göra stor nytta och ha en positiv effekt på din prestation och mående. Risk/Reward, Tillgänglighet, Pris, och Forskning.


Tack för ordet!

Martin Brinde

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page